Világtalálkozó

Rómában rendezik meg idén június 22-26. között a Családok X. Világtalálkozóját. Ferenc pápa szándéka szerint ez nem egy találkozó lesz, hanem sok. Ennek az az oka, hogy a Szentatya fontosnak tartja az egyházmegyei szintű pasztorális szolgálatot. Vagyis a rómaival párhuzamosan több helyi találkozó valósulhat meg.

A Családok X. Világtalálkozójának mottója: „Családi szeretet: hivatás és az életszentség útja.”

A világtalálkozó himnusza

A világtalálkozó himnusza szöveggel

A logo kialakulása

Bár a családban különböző szerepek vannak, valamennyiünket ugyanaz az identitás köt össze: mindnyájan gyermekek vagyunk! Senki sem önmaga dönt arról, hogy a világra születik. Mindnyájan egy anyának és egy apának köszönhetjük létünket és életünket. Az életet nem adhatjuk magunknak, csak befogadni és őrizni tudjuk. Az élet misztérium, mely felragyog előttünk, amikor a gyermekek megszületnek, és először pillantjuk meg őket saját szemünkkel. Abban a pillanatban jelen van valami, ami meghalad bennünket. Az a kisfiú, az a kislány az élet misztériumának a bizonyítéka, mely csak részben függ tőlünk, és ezt az életet már akkor szerettük, amikor még nem is ismertük.

Marton Zsolt megyés püspök, az MKPK Családügyi Bizottságának elnöke. A világtalálkozó előtti hetekben Ferenc pápa katekézis sorozatának témáit felhasználva video üzenetekben elmélkedik a családokkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekről. A video üzenetek folyamatosan bővülnek.

1. katekézis: CSALÁDI SZERETET: HIVATÁS ÉS AZ ÉLETSZENTSÉG ÚTJA

2. katekézis: ÉLETSZENTSÉGRE KAPTUNK MEGHÍVÁST

5. katekézis: APÁK ÉS ANYÁK

3. katekézis: TERMÉSZETESSÉ TENNI A SZERETETET

4.  katekézis: MINDNYÁJAN GYERMEKEK, MINDNYÁJAN TESTVÉREK VAGYUNK

Az eredeti angol nyelvű katekézisek elérhetők itt:
https://www.romefamily2022.com/en/catechesi/

A katekézis sorozat teljes szövege az alábbi oldalon érhető el:

https://www.magyarkurir.hu/hazai/felkeszito-katekezisek-csaladok-x-vilagtalalkozojara

CSALÁDEGYHÁZ

A Magyar Katolikus Egyház a szakpasztorációs feladatok irányítását, koordinálását és felügyeletét püspökökre bízva kívánja megoldani. A püspökök az adott pasztorációs szakterületen összefogják az országos, egyházmegyei és mozgalmi szerveződéseket és velük együttműködve szolgálják a hitéletet. A családpasztoráció letéteményese a családpüspök, munkáját az MKPK Családügyi Bizottsága, melynek ő az elnöke, elsősorban a technikai, gyakorlati feladatok megoldásával támogatja.

A Családügyi Bizottság szervezi, koordinálja és végrehajtja a családpüspök által kezdeményezett akciókat, projekteket, programokat, és elvégzi a kapcsolódó adminisztratív feladatokat, nem konkurense és nem alá vagy felé rendeltje bármely egyházmegyei, mozgalmi, plébániai családszervezetnek és munkacsoportnak. Nyitott az Egyházon belüli kezdeményezések és az egész magyar társadalom felé. Munkáját missziós felelősséggel végzi az egész társadalom érdekében.

A bizottság weboldala: https://csaladegyhaz.hu/

Április elején nagy interjú jelent meg Marton Zsolt püspök atyával a Magyar Kuríron, a világtalálkozóval kapcsolatos előkészületekről.

https://csaladegyhaz.hu/a-hivatas-es-az-eletszentseg-utja-beszelgetes-marton-zsolt-csaladreferens-puspokkel/

A családnak szentelt év alkalmából, amellyel az egyház az „Amoris laetitia” apostoli buzdítás óta eltelt öt évet ünnepli, Ferenc pápa úgy döntött, hogy néhány családot bíz meg a nagypénteki keresztútra szóló elmélkedések és imák szövegeinek elkészítésével.

https://csaladegyhaz.hu/a-papa-a-csaladokra-bizta-a-nagypenteki-via-crucis-elmelkedeseit/

Marton Zsolt váci püspök, az MKPK Családügyi Bizottsága elnökének meghívására „A család Európa kincse” címmel május 4-én Vácon tartotta konferenciáját a Katolikus Családszervezetek Európai Szövetsége (FAFCE).

https://youtu.be/EvZ-wZf56Uo

Kincsestár

Ebben a gyűjteményben összeszedtük azokat a legfontosabb dokumentumokat, amelyek a családokkal kapcsolatos pápai és püspökkari megnyilatkozásokat, amelyek segítik a kérdéskörrel kapcsolatos gondolkodásunkat.

Amoris letitia https://katolikus.hu/dokumentumtar/3991

Familiaris Consortio – Familiaris Consortio kezdetű pápai buzdítás II. János Pál pápa 1981-ben megjelent apostoli buzdítása az egész Katolikus Egyház püspökeihez, papjaihoz és híveihez a keresztény család feladatairól a mai világban.

https://csaladegyhaz.hu/wp-content/uploads/2021/07/csaladegyhaz-familiaris-consortio.pdf

A BOLDOGABB CSALÁDOKÉRT, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele

http://www.ppek.hu/konyvek/MKPK_A_boldogabb_csaladokert_1.pdf

Levél a családokhoz, II. János Pál pápa

https://regi.katolikus.hu/konyvtar.php?h=81

Evangelium vitae https://regi.katolikus.hu/konyvtar.php?h=78

Családjogi Charta https://regi.katolikus.hu/konyvtar.php?h=181 

Teremtésvédelem

„…Jézus meghagyta: „Telepítsétek le az embereket!” Azon a részen sok fű volt. Letelepedtek hát s csak a férfiak voltak szám szerint ötezren. Jézus ekkor kezébe vette a kenyeret, hálát adott és kiosztotta a letelepedett embereknek, s ugyanígy a halból is adott, amennyit csak akartak. Amikor jóllaktak, szólt tanítványainak: „Szedjétek össze a maradékot, nehogy kárba vesszen.” Összeszedték, s tizenkét kosarat töltöttek meg az öt árpakenyér maradékából, amit meghagytak azok, akik ettek.” (Jn 6, 10-13)

Egy hatalmas „rendezvény” leírását olvashattuk, ahol Jézus könnyedén bőséget tudott teremteni, mégis gondja volt a végén arra (mert fontos Neki!), hogy SEMMI NE VESSZEN KÁRBA!
Mi is olyan rendezvényt szeretnénk, ahol Jézus jelen van, Ő a főszereplő. Képzeljük el, hogy a végén minket is arra kér: “Szedjétek össze a maradékot, nehogy kárba vesszen!” 
Nem mindegy mit fogunk összeszedni!
Ha sok zsák szemetet (még ha szelektálva is), azzal kárba vész rengeteg anyag, és az annak létrehozásához és szállítására felhasznált energia, emellett Isten teremtett világát szennyezzük általa. De kárba vész az az energia is, amit autózásra használsz, amikor gyalog, biciklivel, vagy tömegközlekedéssel is jöhetnél. Itt a maradékot, a légkörbe kerülő láthatatlan szennyezőket még össze sem tudjuk szedni.

Ezek alapján, amire törekszünk, és Téged is erre kérünk:

  ● Igyekezzünk együtt mellőzni az egyszer használatos eszközöket és csomagolásokat!

  ● Kérjük, hozz kulacsot (ha nincs, a helyszínen is vásárolhatsz), mi biztosítjuk, hogy megtölthesd!

  ● A megelőzés ellenére is termelődő hulladékok számára szelektív gyűjtőket is kihelyezünk (tiszta papír, fém és műanyag hulladék, valamint tiszta üveghulladék gyűjtésére). Lesz lehetőség használt elem és leselejtezett mobiltelefon elhelyezésére is – ne lapuljon tovább a fiókban!

  ● Ha vásárolni szeretnél, készülj vászonszatyorral , számodra megfelelő tárolókkal!

  ● Válaszd a lakóhelyedről elérhető legfenntarthatóbb közlekedési módot ! A távolsági buszmegálló fél perc, a vasútállomás kb. 8 perc sétára található a helyszíntől. Ha veresegyházi vagy, lehetőleg gyere gyalog vagy biciklivel!

  ● Ha dohányzol, kérjük a cigicsikket szemetesbe dobd!

“A teremtett világ óvása Isten ajándékának megőrzését jelenti, s ezzel azt mondjuk Istennek: KÖSZÖNÖM!” (Ferenc pápa)

 Mondjunk együtt köszönetet!